Breaking News
13 Οκτωβρίου 2021

Η μπάλα πούλησε την Εθνική, οι γκάφες στην άμυνα την αποτελείωσαν. Δυο δοκάρια στο πρώτο μέρος και δυο γκέλες των στόπερ στην επανάληψη έκριναν το 2-0 της Σουηδίας που μας αφήνει ουσιαστικά εκτός Μουντιάλ του Κατάρ.


Για κάτι λιγότερο από μία ώρα αγώνα, φαινόταν πως η Ελλάδα θα έβρισκε τον τρόπο να αποδράσει από τη Friends Arena με μια ακόμη ιστορική εκτός έδρας νίκη που θα της επέτρεπε να πάρει κεφάλι για τη 2η θέση του ομίλου. Τελικά... βρήκε τον τρόπο να χάσει ένα ματς στο οποίο κυριαρχούσε πλήρως, στο οποίο είχε δύο δοκάρια και 2-3 ακόμη καλές ευκαιρίες και στο οποίο η Σουηδία δεν ήξερε που πατούσε και πού βρισκόταν... Η Εθνική μας όμως δεν μετουσίωσε σε προβάδισμα την τρομερή τακτική αφέλεια των Σκανδιναβών που παρατάχθηκαν σαν να έπαιζαν κόντρα σε Γιβραλτάρ ή Άγιο Μαρίνο. Αντιθέτως, οι γηπεδούχοι αξιοποίησαν αμέσως τα δυο δικά της τραγικά αμυντικά λάθη στο δεύτερο ημίχρονο και με τα γκολ των Φόρσμπεργκ και Ίσακ πήραν τη νίκη με 2-0. Ένα αποτέλεσμα που ουσιαστικά τους χαρίζει τη 2η θέση στον Β' όμιλο και αφήνει την Ελλάδα στο -6, δύο ματς πριν το φινάλε της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ. Πρώτη ήττα για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μετά από ακριβώς 2 χρόνια και 14 επίσημα ματς αλλά και επί της ουσίας καταδικαστική για τον στόχο του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Απόλυτη υπεροχή και... δοκάρι!

Όσον αφορά στην εικόνα του αγώνα, το πρώτο ημίχρονο της Εθνικής στη Σόλνα ήταν πιθανότατα το καλύτερό της στην εποχή Φαν'τ Σχιπ! Από το πρώτο πεντάλεπτο, όταν είχε ήδη πατήσει σε 2-3 περιπτώσεις με αξιώσεις την περιοχή της Σουηδίας, φάνηκε η διάθεση της γαλανόλευκης να καταθέσει την ψυχή της επί χόρτου ώστε να πάρει τη νίκη που θα της επέτρεπε να ξαναμπεί για τα καλά στο κόλπο της πρόκρισης. Με καλές συνεργασίες στα χαφ, ψύχραιμες μεταβιβάσεις, καλές πρώτες επαφές με τη μπάλα και πολλά τρεξίματα στο χώρο, η Ελλάδα κατάφερε να στείλει από νωρίς το μήνυμα στους Σκανδιναβούς ότι δεν θα είχαν εύκολο βράδυ, όπως ξεκάθαρα φάνηκε ότι περίμεναν.

Οι διεθνείς μας πίεσαν ψηλά στο γήπεδο και επέτρεψαν ελάχιστο χρόνο στον αντίπαλο με τη μπάλα στα πόδια χωρίς την ανάσα τους στο... σβέρκο. Την ίδια ώρα, παρότι η Σουηδία χρειαζόταν μια απλή ισοπαλία για να σφραγίσει τη 2η θέση, έβγαζε αδικαιολόγητα πολλούς παίκτες στην επίθεση αφήνοντας ταυτόχρονα και τα δύο στόπερ της πάρα πολύ ψηλά στο γήπεδο σαν να... προκαλεί την Ελλάδα να την πληγώσει στην αντεπίθεση με γρήγορο τρανζίσιον και 2-3 σωστές πάσες που θα έσπαγαν την πίεση των γηπεδούχων. Όπως και συνέβη σε αρκετές περιπτώσεις!

Η άψογη αυτή τακτική της Ελλάδας σε συνδυασμό την αποτελεσματικότητά της στην τελική πάσα, αλλά και το γεγονός ότι οι Σουηδοί ήταν εξαιρετικά φλύαροι με τη μπάλα, οδήγησαν στο στατιστικό του ημιχρόνου που έδειχνε μόλις 1 τελική για τους γηπεδούχους και 7 για την Εθνική μας. Και από αυτές τις 7 οι δύο ήταν κλασικές ευκαιρίες, ενώ άλλες 2 θα μπορούσαν κάλλιστα να είχαν βρει στόχο. Στο 2' ο Μασούρας βρέθηκε μέσα στην περιοχή όμως σούταρε λίγο άουτ, στο 21' είχε δοκάρι στο τετ-α-τετ που τον έβγαλε ο Μπακασέτας, ενώ στο 35' από πάσα του Μπουχαλάκη αυτή τη φορά, σούταρε πάνω στον Όλσεν. Ο μεσοεπιθετικός του Ολυμπιακού έγινε δημιουργός με τη σέντρα του 39', με τον Παυλίδη αυτή τη φορά να «σημαδεύει» το οριζόντιο δοκάρι με την κεφαλιά του. Την ίδια ώρα, οι Σουηδοί είχαν μονάχα ένα αδιάφορο σουτ που καθάρισε ο Βλαχοδήμος. Ήταν καθαρά θέμα τύχης που δεν ήταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, απέναντι σε μια Ελλάδα που τους νίκησε κατά κράτος σε κάθε πτυχή του παιχνιδιού και είχε δύο δοκάρια!

Τίποτα δεν έδειχνε να αλλάζει στο δεύτερο ημίχρονο αφού η Ελλάδα συνέχιζε να ελέγχει το ματς, ενώ η Σουηδία απείλησε σοβαρά για πρώτη φορά μονάχα μετά από ένα ατομικό λάθος στην άμυνα και τον Βλαχοδήμο να καθαρίζει το σουτ του Κουάισον στο 56'. Δύο λεπτά μετά, ένα ακόμη όμως εγκληματικό λάθος -αυτή τη φορά από τον Ντίνο Μαυροπάνο που μάρκαρε πάρα πολύ άτσαλα τον Ισάκ μέσα στην περιοχή, έδωσε στη Σουηδία την ευκαιρία να προηγηθεί κόντρα στη ροή του αγώνα, με το εύστοχο πέναλτι του Φόρσμπεργκ. Το γκολ αυτό φάνηκε να αποδιοργανώνει πλήρως την Εθνική, να της χαλάει το μυαλό και κάπου εκεί όλα τα καλά που είχε κάνει στο ματς αυτό, πήγαν περίπατο. Στο 69' ένα ακόμη...τριπλό αμυντικό λάθος, έβγαλε τον Ισάκ φάτσα με το ελληνικό τέρμα και δεν δυσκολεύθηκε για το 2-0 που δυστυχώς για την Εθνική ολοκλήρωσε την... σεμνή τελετή με έναν τρόπο απολύτως κυνικό και επίπονο. Ως το φινάλε, παρά τις αλλαγές του Φαν'τ Σχιπ, ήταν ξεκάθαρο πως δεν θα μπορούσε να αλλάξει κάτι. Επί της ουσίας η Ελλάδα δεν απείλησε ξανά και οι Σουηδοί τελείωσαν το ματς με τη μπάλα στα πόδια επί σχεδόν 20 λεπτά...

Οι συνθέσεις των ομάδων:
Σουηδία (Γιάνε Άντερσον / 4-4-2): Όλσεν, Κραφτ, Λίντελοφ, Ντάνιελσον, Αουγκούστινσον, Φόρσμπεργκ (87' Μ. Όλσον), Έκνταλ (81' Καγιούστε), Όλσον, Κλάεσον (81' Σβάνμπεργκ), Ίσακ, Κουάισον (87' Γκιοκέρες).
Ελλάδα (Τζον Φαν'τ Σχιπ / 3-5-2): Βλαχοδήμος, Τσιμίκας, Μαυροπάνος, Χατζηδιάκος, Γιαννούλης (84' Λημνιός), Μπουχαλάκης, Μπακασέτας, Σιώπης (71' Πέλκας), Ανδρούτσος, Παυλίδης (75' Δουβίκας), Μασούρας (71' Τζόλης).
Διαιτητής: Τομπίας Στίλερ (Γερμανία)
Βοηθοί: Κρίστιαν Γκίτελμαν (Γερμανία), Έντουαρντ Μπάιτινγκερ (Γερμανία)
Τέταρτος: Φλόριαν Μπάντστιμπνερ (Γερμανία)
VAR: Κρίστιαν Ντίνγκερτ (Γερμανία)
AVAR: Γκίντερ Περλ (Γερμανία)

Λεφτά στην Τράπεζα (Μετακίνηση 3): Ρόμπιν Όλσεν

Όπως εξελίχθηκε το ματς, ο τερματοφύλακας της Σουηδίας, Ρόμπιν Όλσεν, ήταν ο καθοριστικός παράγοντας στα κρίσιμα σημεία για την ομάδα του. Στο τετ-α-τετ του Μασούρα βρίσκει όσο χρειάζεται τη μπάλα για να τη στείλει στο δοκάρι και έξω και έπειτα βγάζει τα σουτ από Μασούρα και Μπακασέτα. Κράτησε το «μηδέν» και έδωσε στη Σουηδία την ευκαιρία να αξιοποιήσει τα λάθη της Εθνικής μας.

Γίνε Πρόεδρος: Αλεξάντερ Ίσακ

Ο επιθετικός της Ρεάλ Σοσιεδάδ είναι από τους πιο... οικονομικούς και το απέδειξε για ακόμη μια φορά. Δύο φάσεις έκαναν πρακτικά οι Σουηδοί -και αυτές μετά από «δώρα» της Ελλάδας- και ο 22χρονος ήταν ο πρωταγωνιστής. Κέρδισε το πέναλτι για το 1-0 και πέτυχε με ωραίο και ψύχραιμο τρόπο το 2-0, μετά από μια από τις κλασικές του κούρσες 40-50 μέτρων.

Lockdown: Ντίνος Μαυροπάνος

Είναι η ζωή του στόπερ. Μπορεί σε όλο το ματς να είσαι αλάνθαστος, όπως ήταν και ο Μαυροπάνος στη Friends Arena, όμως τα λάθη στην περιοχή συνήθως κοστίζουν ακριβά και γράφουν την ιστορία των αγώνων. Έκανε ένα εξαιρετικά άτσαλο και πιθανότατα αχρείαστο τάκλιν στον Ισάκ με τη μπάλα να βγαίνει άουτ, στο πέναλτι του 1-0. Και στο 2-0 όμως αργεί χαρακτηριστικά, όπως και ο άλλος μας στόπερ ο Χατζηδιάκος να καταλάβει ότι η μπάλα τους περνάει και ο Ισάκ βγαίνει φάτσα με το τέρμα.

Ένα βίντεο - χίλιες λέξεις

Διαλέξτε και πάρτε! Ένα δοκάρι από τον Μασούρα και ένα από τον Παυλίδη στο πρώτο ημίχρονο. Ένα από τα δύο να είχε μπει γκολ, θα μιλούσαμε προφανώς για άλλο ματς...

Τελετές «Το Κοράκι» (Μετακίνηση 5): Τομπίας Στίλερ

Άψογη διαιτησία από έναν καλό Ευρωπαίο διαιτητή. Λίγα και σωστά σφυρίγματα, σωστές κάρτες και φυσικά σωστός και στη φάση του πέναλτι εις βάρος της ομάδας μας, που έκανε και τη διαφορά τελικά.

Πόση αλήθεια αντέχεις;

Έγκλημα και τιμωρία. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο... Οι Σουηδοί και ο Γιάνε Άντερσον είχαν... δώσει ενδεκάδα πριν 48 ώρες, είχαν δηλώσει πώς θα παίξουν και στο πρώτο ημίχρονο -είναι η αλήθεια- πως έκαναν ακριβώς ό,τι μπορούσαν με την αφελέστατη τακτική τους, ώστε να βρεθούν πίσω στο σκορ. Την ίδια ώρα, το μονότονο επιθετικό παιχνίδι τους δεν έδειχνε να προβληματίζει στο ελάχιστο μια σωστά διαβασμένη και στημένη στο γήπεδο Ελλάδα. Για 55 λεπτά, η Εθνική έβγαζε αντεπιθέσεις-φωτιά, έκλεινε σωστά τα πάντα στην άμυνά της, το 3-5-2 του Φαν'τ Σχιπ λειτουργούσε άψογα και απαντούσε στο... κάλεσμα των Σουηδών που είχαν παρατάξει δύο στόπερ στη σέντρα και 8 παίκτες να γυροφέρνουν ανούσια τη μπάλα πολύ ψηλά στο γήπεδο. Παρ' όλα αυτά, η Ελλάδα βρήκε τον... τρόπο να χάσει αυτό το ματς, καθότι για κατόρθωμα πρόκειται. Από εκεί που δεν είχαν πατήσει περιοχή για 55 λεπτά οι Σουηδοί, δύο χαζά λάθη στην άμυνα, τους έβαλαν μπροστά με 2-0 με ισάριθμα «φτηνά» γκολ και τελείωσαν το ματς.
sdna.gr
Διαβάστε Επίσης

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 41 ΗΣ ΚΛΗΡΩΣΗΣ ΛΑΙΚΟ ΛΑΧΕΙΟ 12/10/2021

 

 

 

Κλήρωση Tζόκερ-Πρότο 12/10/2021

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics