Breaking News
30 Αυγούστου 2020

Μέσα στο αβέβαιο κλίμα που δημιούργησε η πανδημία είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία ένα πανελλήνιο πρωτάθλημα σκάκι.

Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα <20 ετών για το 2020 διεξήχθη στα Τρίκαλα από τις 17 ως τις 23 Αυγούστου. Το κλειστό γυμναστήριο “Κατσιμήδειο” εξασφάλισε τις αναγκαίες αποστάσεις και μια ικανοποιητική συμμετοχή 59 αγοριών και 32 κοριτσιών.

Η απονομή
Στα αγωνιστικά αποτελέσματα τα Χανιά είχαν μια μεγάλη επιτυχία καθώς η 15χρονη σκακίστρια της ΣΑΧ Ευαγγελία Καραβιτάκη αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδος. Η Ευαγγελία στο παρελθόν έχει κατακτήσει πρωταθλήματα μικρότερων κατηγοριών και στον Ιανουάριο στο Ρέθυμνο είχε πάρει το χάλκινο μετάλλιο στο πρωτάθλημα <18 ετών. Στα Τρίκαλα ήταν η μόνη αήττητη του τουρνουά καθώς με 5 νίκες και 4 ισοπαλίες συνέλεξε 7 βαθμούς και τερμάτισε πρώτη καθώς υπερτερούσε στα κριτήρια ισοβαθμίας της δεύτερης Τσαμπούλη.

Ευαγγελία Καραβιτάκη
Η Βασιλική Τσαμπούλη του ΣΟ Κορυδαλλού αποτέλεσε και μια ευχάριστη έκπληξη. Ξεκίνησε μόλις 11η στην αρχική κατάταξη, έκανε ένα άσχημο ξεκίνημα με 2/4 και στη συνέχεια έκανε 5 διαδοχικές νίκες με σπουδαιότερη αυτή του τελευταίου γύρου επί της ισχυρής Χατζηιωαννίδη.

Η Φιλίππα Χατζηιωαννίδη της Ευβοϊκής Ε.Σ. οδήγησε την κούρσα του πρωταθλήματος ως τον 8ο γύρο με 5 νίκες και 3 ισοπαλίες και έπεσε στην 3η θέση με την ήττα του τελευταίου γύρου. Ούτως ή άλλως το χάλκινο μετάλλιο ενός Πανελλήνιου πρωταθλήματος είναι μια μεγάλη επιτυχία.

Στην 4η θέση μια άξια 15χρονη σκακίστρια από την Καβάλα. Η Ευαγγελία Αποστολακάκη δικαιούται να θεωρεί τον εαυτό της άτυχη καθώς για δεύτερη φορά μέσα στον ίδιο χρόνο ισοβαθμεί με την τρίτη, αλλά τα κριτήρια την κατατάσσουν στην 4η θέση. Στο Πανελλήνιο του Ρεθύμνου έμεινε 4η σε ισοβαθμία με την Καραβιτάκη, ενώ στα Τρίκαλα έμεινε 4η σε ισοβαθμία με την Χατζηιωαννίδη. Η ικανότητες της Ευαγγελίας σε συνδυασμό με την ηλικία της της επιτρέπουν να αισιοδοξεί για την συνέχεια.

Στην 5η θέση με 6 βαθμούς κατατάχθηκε άλλη μια πολύ καλή σκακίστρια από την Κρήτη. Η Αριάδνη Κουτσουράκη του ΣΟ Ηρακλείου ανέβηκε δυο θέσεις από την αρχική της κατάταξη και έδειξε ότι δεν απείχε πολύ από το βάθρο. Και αυτή θα έχει ευκαιρίες στο μέλλον και στα προσεχή πρωταθλήματα <16 ετών θα είναι στα ψηλά σκαλοπάτια της αρχικής κατάταξης.

Αριάδνη Κουτσουράκη
Από την Κρήτη πήραν μέρος επίσης η Αντωνία Καραβιτάκη της ΣΑΧ (4,5β) και η Ευγενία Πλατσάκη του ΠΟ Ατσαλένιου (4β). Τα κορίτσια είναι μικρότερα και στα Τρίκαλα συνέλεξαν πολύτιμες εμπειρίες.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των κοριτσιών στον σύνδεσμο http://chess-results.com/Πανελλήνιο<20, Κορίτσια-Τρίκαλα-2020

Στην κατηγορία open ο Πρωταθλητής ήταν μάλλον …προβλέψιμος. Ο 19χρονος Πέτρος Τριμίτζιος του ΣΟ Τριανδρίας ήταν μακράν ο πρώτος της αρχικής κατάταξης και τελείωσε με 7,5 βαθμούς αήττητος με 6 νίκες και 3 ισοπαλίες. Είναι χαρακτηριστικό της απόστασής του από τους υπόλοιπους είναι ότι παρά το γεγονός ότι ήταν αήττητος έχασε 7 μονάδες ΕΛΟ!

Η 2η και η 3η θέση όμως είχαν εκπλήξεις. Ο 13χρονος Δημήτρης Μακρίδης της Ευβοϊκής Ε.Σ. ξεκινώντας από την 19η θέση της αρχικής κατάταξης τερμάτισε δεύτερος έχοντας 7 (!) νίκες και μόλις 2 ήττες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε συνθήκες υψηλού ανταγωνισμού πήρε 120 μονάδες ΕΛΟ.

Το χάλκινο μετάλλιο το κατέκτησε επίσης ένας μικρός σε ηλικία σκακιστής. Ο 14χρονος Ροδόλφος Σταματίου του Φυσιολάτρη Νικαίας επικράτησε σε μια πενταπλή ισοβαθμία χάρη στα καλύτερα κριτήρια που είχε.

Στην 4η και 5η θέση δύο εξαίρετοι σκακιστές από την Κρήτη:

Τέταρτος ο Γιώργος Παπιδάκης του ΣΟ Ηρακλείου είχε την …τύχη της Αποστολακάκη. Όπως και στο Ρέθυμνο στο <18, έτσι και στα Τρίκαλα στο <20 ετών, ισοβάθμησε με τον 3ο αλλά τα κριτήρια τον κατέταξαν 4ο. Με 6,5 βαθμούς ανέβηκε 10 θέσεις από την αρχική κατάταξη, πήρε 95 μονάδες ΕΛΟ, αλλά αυτά δεν έφταναν για το βάθρο.

Γιώργος Παπιδάκης
Στην 5η θέση, ισόβαθμος κι αυτός, ένας άλλος ικανότατος σκακιστής από την Κρήτη. Ο Παναγιώτης Τζαγκαράκης της ΣΑΧ, ανέβηκε 12 θέσεις στην κατάταξη, έκανε ισοπαλία με τον πρωταθλητή Τριμίτζιο, πήρε 70 μονάδες ΕΛΟ, αλλά έμεινε στην τιμητική 5η θέση. Όπως και ο Παπιδάκης είναι μόνο 15 χρονών και οι ευκαιρίες για τον Παναγιώτη θα είναι πολλές.

Παναγιώτης Τζαγκαράκης
Από την Κρήτη υπήρχαν και άλλες καλές συμμετοχές.

Στην 15η θέση ο Χρήστος Μπροκαλάκης του ΟΦΗ με 5,5 βαθμούς έκανε μια καλή εμφάνιση και πήρε ΕΛΟ.

Χρήστος Μπροκαλάκης
Λίγο πιο κάτω ο συναθλητής του στον ΟΦΗ Γιάννης Κουβίδης με 5 βαθμούς, ενώ στην 28η θέση με 4,5 βαθμούς ο ταλαντούχος 12χρονος της ΣΑΧ Γιώργος Αντωνιουδάκης.

Γιάννης Κουβίδης (παλαιότερη φωτο)
Στην αμέσως επόμενη θέση της κατάταξης ο Γιάννος Κουτσουράκης του ΟΑΑΗ. Η χαμηλή κατάταξη σίγουρα τον αδικεί καθώς έπαιξε σχεδόν όλο το τουρνουά με “διχίλιαρους” και ικανότατους σκακιστές. Είναι χαρακτηριστικό ότι έφυγε από τα Τρίκαλα με 55 βαθμούς ΕΛΟ, δείγμα του πόσο καλό τουρνουά έπαιξε.

Γιάννος Κουτσουράκης
Τις συμμετοχές από την Κρήτη κλείνουν δυο αδέλφια που αγωνίζονται στον ΟΑΧ. Ο Αθανάσιος και ο Εμμανουήλ Μαυρίδης έκαναν από 3,5 πόντους. Είναι ακόμη μικροί στην ηλικία και η έκθεσή τους σε συνθήκες υψηλού ανταγωνισμού τους φορτώνει με εμπειρίες.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του open ομίλου στον σύνδεσμο http://chess-results.com/Πανελλήνιο <20-open-Τρίκαλα-2020

Ας μην ξεχνάμε ότι αυτά τα πρωταθλήματα έχουν πολύ πίεση και άγχος, όχι μόνο γιατί αναδεικνύουν πρωταθλητές και πρωταθλήτριες Ελλάδος, εξασφαλίζουν προκρίσεις σε Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα και πριμοδοτούν με μόρια για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο. Ας σημειωθεί και κάτι μάλλον πρωτόγνωρο: Ο open όμιλος δεν έδωσε καθόλου μόρια γιατί ο μεν πρωταθλητής Τριμίτζιος είναι ήδη 19 ετών, ενώ ο Μακρίδης και ο Σταματίου βρίσκονται σε μικρή ηλικία και τα μόρια δεν προσμετρούνται ακόμη.

Στη συνέχεια ακολουθούν τα νεανικά πρωταθλήματα <8, <10, <12, <14 και <16 ετών στο Περιστέρι της Αθήνας. Από τον Κύδωνα και τον ΟΦΣΧ θα αγωνιστούν Ο Φώτης Καζάκος, ο Άκης Κουβάτσος, η Έλλη Βακάλη, η Βαρβάρα Θεοδωρογλάκη, ο Γιάννης Θεοδωρογλάκης, η Αριάδνη Βακάλη και η Αθηνά Βακάλη. Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία και …να κρατούν τις αποστάσεις!
kydonchania.gr/

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics