Breaking News
03 Ιανουαρίου 2021

Βασικό τους πλεονέκτημα είναι ότι πηγαίνουν αυτά στο κόσμο, αντί να παει ο κόσμος σε αυτά 

 

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΕΜΠΕΤΣΟΥ *

Το παγκόσμιο αθλητικό κίνημα βιώνει την «έκρηξη» των αθλημάτων παραλίας και άμμου. Μεγάλες διεθνείς πολυ—αθλητικές διοργανώσεις «αφιερωμένες» σε αυτά τα αθλήματα διεξάγονται, σε τακτά χρονικά διαστήματα και με σταθερό περιοδισμό, στις παραλίες (και όχι μόνον) όλου του κόσμου. Οι διοργανώσεις αυτές έχουν τεράστια επιτυχία και έχουν προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον από τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές λόγω του σχετικά χαμηλού κόστους της διοργάνωσης μιας τέτοιας εκδήλωσης, όπου μόνον προσωρινές αθλητικές εγκαταστάσεις απαιτούνται για την διεξαγωγή των διαφορετικών αθλημάτων και οι οποίες προσφέρουν μία υψηλή δυναμική στην προώθηση του τουρισμού.

Οι μεγάλες διοργανώσεις

Τα αθλήματα παραλίας και άμμου φέρνουν, επίσης, μία νέα και σύγχρονη παρουσίαση των διεθνών αθλητικών διοργανώσεων και μία νέα εκδοχή διεξαγωγής των αθλημάτων, με την πλούσια μουσική υπόκρουση, τα χορευτικά, τις παράπλευρες ψυχαγωγικές διοργανώσεις και μια γενική ατμόσφαιρα πάρτι. Τα αθλήματα αυτά γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή, με αποτέλεσμα οι παγκόσμιες αθλητικές ομοσπονδίες να θέλουν να «μεταφέρουν» τα αθλήματά τους στην παραλία, ενώ η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) καταδεικνύει την θετική προδιάθεσή της, έχοντας συμπεριλάβει το beach volley στο Πρόγραμμα των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων (από το 1992) και το beach handball στο Πρόγραμμα των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων Νέων (το 2018). Η Ένωση των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών (ANOC) διοργάνωσε τους 1ους Παγκόσμιους Αγώνες Αθλημάτων Παραλίας (στην Ντόχα το 2019), η Διεθνής Επιτροπή των Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ) καθιέρωσε τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες και η Ένωση των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών (EOC) ανακοίνωσε την ένταξη του beach handball στο Πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Αγώνων (2020).

Μπιτς σπορτς: Γιατί;

Αθλήματα παραλίας/άμμου εμφανίζονται όλο και περισσότερο διότι εκφράζουν την κοινωνικότητα της σύγχρονης νεολαίας που αναζητά νέες φόρμες έκφρασης ιδεών, εννοιών, αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Είναι εύκολα, γρήγορα, συναρπαστικά, περισσότερο τεχνικά, ελκυστικά, λιγότερο δυναμικά, δίνουν έδαφος στην ατομική επίδοση κι έκφραση, έχουν γρήγορη αλλαγή κατοχής της μπάλας, δημιουργούνται πολλές θεαματικές φάσεις, καλύπτονται εύκολα οι διαφορές στο σκορ, έχουν έντονο συναγωνισμό, έχουν ευκολότερη επικοινωνία μεταξύ αθλητών και διαιτητών, είναι εύκολο να τα καταλάβει, να τα μάθει και να εκπαιδευτεί κανείς σε αυτά, οι διοργανώσεις τους γίνονται σε θεαματικές τοποθεσίες, υπάρχει μουσική, animation, ψυχαγωγία, οργανώνονται παράπλευρες δραστηριότητες και events και έχει εφαρμογή το Ευ Αγωνίζεσθαι (Fair Play).

Οι «εχθροί» τους

Δεν εξαιρούνται από τον κανόνα τα νέα αυτά συναρπαστικά αθλήματα, αφού οι «εχθροί» τους – δίνοντας μάχες οπισθοφυλακών – είναι υπαρκτοί, συνοψισμένοι εδώ: Τα άλλα (ανταγωνιστικά) αθλήματα παραλίας και άμμου, οι κακοί διοργανωτές, οι συντηρητικοί παράγοντες (οι οποίοι απλώς δεν θέλουν να μάθουν είτε φοβούνται τον νέο πόλο εξουσίας ο οποίος αναδεικνύεται μέσα στο άθλημά τους), οι αθλητές και οι προπονητές οι οποίοι προσπαθούν να παίξουν στην άμμο αυτό που θα έπαιζαν στην σάλα ή το χόρτο ή θέλουν να κερδίζουν με κάθε τρόπο.

Η διαφορά είναι στην φιλοσοφία

Τα αθλήματα παραλίας και άμμου έχουν διαφορετική ιστορία, φιλοσοφία, διάρκεια παιχνιδιού, εγκαταστάσεις, μέγεθος γηπέδου, αγωνιστική επιφάνεια, δυσκολότερη κίνηση, αριθμό παικτών, κανονισμούς, ανάπτυξη, προπονητική / τακτική / τεχνική ανάλυση, επηρεάζονται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες σε σχέση με τα αντίστοιχα του γηπέδου ή της σάλας. Στοχεύουν στην αθλητική κάλυψη της θερινής περιόδου, στην προσέλκυση νέων θεατών στο μητρικό άθλημα, στην θετική επίδραση στη συνολική εικόνα του μητρικού αθλήματος και στον συνδυασμό αθλητισμού – τουρισμού – αναψυχής. Είναι προφανές ότι: α. Τα αθλήματα παραλίας και άμμου δεν είναι υποκατάστατα των μητρικών τους αθλημάτων, β. δεν μπορεί κανείς να επιλύσει τα προβλήματα του αθλήματος στην άμμο εφαρμόζοντας «συνταγές» του αντίστοιχου «παραδοσιακού» αθλήματος. Βασικά στοιχεία του marketing των αθλημάτων παραλίας και άμμου είναι: α. Η δημιουργία των δικών τους αθλητών stars, β. η μετάβαση από μία αμιγώς αθλητική διοργάνωση σε μία οικογενειακή εκδήλωση, γ. να «κρατήσει» το κοινό στην αγωνιστική εγκατάσταση και τους θεατές στις κερκίδες όσο το δυνατόν περισσότερο. Το βασικό πλεονέκτημα των αθλημάτων παραλίας/άμμου συνοψίζεται στο εξής: Το άθλημα της παραλίας (άμμου) πηγαίνει εκεί όπου βρίσκεται ο κόσμος (αντί να περιμένει να έλθει ο κόσμος σε αυτό).

*Αθλητικός μάνατζερ, διευθυντής αθλημάτων και εγκαταστάσεων των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων της Πάτρας «Πάτρα 2019».
sports3.gr

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics