Breaking News
11 Μαρτίου 2021

Το κύμινο είναι ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο μπαχαρικό που προκύπτει από τους σπόρους του φυτού Cyminum Cuminum. Κατά βάση προσδίδει μια πικάντικη γεύση στα φαγητά στα οποία χρησιμοποιείται. Ωστόσο το κύμινο χρησιμοποιείται κατά κόρον και από την παραδοσιακή ιατρική.

 

Σύγχρονες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τα οφέλη που έχει το κύμινο για την υγεία τα οποία είναι, μεταξύ άλλων, η βελτίωση της πέψης και η μείωση των τροφιμογενών λοιμώξεων.

Πρόσφατα ανακαλύφθηκαν και κάποια νέα οφέλη όπως η προώθηση της απώλειας βάρους και η βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου του αίματος και της χοληστερόλης.

Βελτιώνει την πέψη
Το κύμινο είναι ένα μεγάλο όπλο απέναντι στη δυσπεψία καθώς αυξάνει την απελευθέρωση των πεπτικών πρωτεϊνών που βρίσκονται στο στόμα, το στομάχι και το λεπτό έντερο και επιταχύνει την πέψη. Το κύμινο αυξάνει επίσης την απελευθέρωση της χολής από το ήπαρ. Η χολή βοηθά στην πέψη των λιπών και ορισμένων θρεπτικών ουσιών στο έντερο σας. Σε μία σχετική μελέτη, 57 ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) ανέφεραν πως μετά από δυο εβδομάδες διαρκούς διατροφής με φαγητά που είχαν κύμινο, η κατάστασή τους βελτιώθηκε.

Είναι μια πλούσια πηγή σιδήρου
Η έλλειψη σιδήρου είναι μία από τις πιο κοινές διατροφικές ανεπάρκειες, που επηρεάζει μέχρι και το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού και περίπου 10 στα 1.000 άτομα στις ανεπτυγμένες χώρες. Ειδικότερα, τα παιδιά χρειάζονται σίδηρο για την ανάπτυξή τους ενώ οι νεαρές γυναίκες για την αντικατάσταση του αίματος που χάνεται κατά την έμμηνο ρύση. Λίγα τρόφιμα έχουν τόσο υψηλή πυκνότητα σε σίδηρο όπως το κύμινο. Ακόμη και όταν χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες ως καρύκευμα, η πρόσληψη σιδήρου από αυτό είναι τεράστιο όφελος.

Καταπολεμά τον διαβήτη
Μερικά από τα συστατικά που περιέχει το κύμινο έχουν δείξει πως βοηθάνε στη θεραπεία του διαβήτη. Μία κλινική μελέτη έχει δείξει πως ένα συμπυκνωμένο συμπλήρωμα με κύμινο βελτιώνει τους δείκτες του διαβήτη στα υπέρβαρα άτομα ενώ περιέχει επίσης συστατικά που αντιμετωπίζουν ορισμένα από τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα του διαβήτη. Από επιστημονική σκοπιά παραμένει ασαφές από που προκύπτουν αυτά τα αποτελέσματα ή πόσο κύμινο είναι απαραίτητο για να προκαλέσει οφέλη αναφορικά με τον διαβήτη αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως για διαβητικά άτομα το κύμινο είναι μια κατάλληλη τροφή.

Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και τη μείωση του λίπους
Μια μελέτη πάνω σε 88 υπέρβαρες γυναίκες έδειξε ότι το γιαούρτι που περιέχει 3 γραμμάρια κύμινου βοηθάει στην απώλεια βάρους ενώ μια άλλη μελέτη που διενεργήθηκε πάνω σε 78 ενήλικες άνδρες και γυναίκες έδειξε πως όσοι έπαιρναν συμπληρώματα κυμίνου έχασαν 2,2 κιλά περισσότερα μέσα σε οκτώ εβδομάδες σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν. Αν και δεν συμφωνούν ακόμα όλοι οι ειδικοί, οι ενδείξεις δείχνουν πως με κύμινο στη διατροφή μας μπορούμε πιο εύκολα να χάσουμε βάρος και να μειώσουμε το λίπος του σώματός μας.
runnfun.gr/
Διαβάστε επίσης:

 ΟΦΗ: Με Βούρο, Νέιρα και Σακόρ αλλά χωρίς Στάρτζεον η προπόνηση

Σήμερα 11 Μαρτίου γιορτάζουν

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics