Breaking News
15 Ιουλίου 2018

Επιμέλεια: Ηλίας Μπαντούνας

 

Αν δεν θέλετε ο αγώνας ή η προπόνησή σας να μετατραπεί σε… παρωδία, η ενυδάτωση πριν και κατά τη διάρκεια είναι το κλειδί. «Όταν το σώμα σας είναι αφυδατωμένο, δεν έχετε την κατάλληλη δύναμη των μυών, την ακρίβεια, και την ισορροπία που χρειάζεται», λέει η Angela Onsgard, διατροφολόγος από την Αριζόνα των ΗΠΑ.

Το καύσιμο που τροφοδοτείτε το σώμα σας, είναι σίγουρα πολύ σημαντικό. Ο γενικός κανόνας αφορά το νερό. Σύμφωνα με τους ειδικούς από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, ο αθλητής πρέπει να καταναλώνει τουλάχιστον 500 ml νερό, δύο ώρες πριν τη δραστηριότητα, να έχει ενυδατωθεί πολύ καλά αν πρόκειται για αγώνα μεγάλης απόστασης, όλες τις προηγούμενες ημέρες, να πίνει 100 με 200 ml ανά 10-20 λεπτά ανάλογα με τον ιδρώτα που παράγουν και τις συνθήκες και στο τέλος τουλάχιστον 200 ml ανά κιλό σωματικού βάρους που έχουν χάσει. Είχαμε δημοσιεύσει στο παρελθόν ένα ενδιαφέρον θέμα αναφορικά με την ενυδάτωση. Δείτε το ΕΔΩ

Αρκετοί αθλητές δεν προτιμούν το νερό για την ενυδάτωσή τους, ωστόσο και αυτοί γνωρίζουν ότι υπάρχουν κάποια ποτά που πρέπει να τα αποφύγουν, διότι μπορεί να τους δημιουργήσουν πρόβλημα κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή του αγώνα. Με τη βοήθεια της Angela Onsgard, αλλά και με στοιχεία από αποτελέσματα ερευνών, καταγράφουμε τα 6 ροφήματα που δεν πρέπει να πίνουμε πριν από τους αγώνες.

1. Ενεργειακά ποτά με βάση το γάλα
Σίγουρα, πολλοί δρομείς αγαπούν τη σοκολάτα γάλακτος ως ένα ποτό για ανάκαμψη, αλλά η κατανάλωση τέτοιων γαλακτοκομικών προϊόντων πριν από ένα τρέξιμο, μπορεί να προκαλέσει εικόνες που δεν θέλετε να ζήσετε ή να δείτε. «Τα γαλακτοκομικά είναι πολύ καλύτερα να καταναλώνουν μετά την προπόνηση, σε αντίθεση με πριν ή κατά τη διάρκεια της», λέει η Onsgard και συνεχίζει: «Δεδομένου ότι το γάλα περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπος, παίρνει πολύ χρόνο για να αφομοιώσει ο οργανισμός και να το διαλύσει το στομάχι. Και αυτό δεν είναι ένα καλό πράγμα όταν προσπαθείτε να τρέξετε».

2. Ζαχαρούχα ποτά με γεύση φρούτων
Ως παιδί, μπορεί να έχετε αγαπήσει αυτά τα συμπιεζόμενο πακέτα που νομίζετε ότι περιέχουν μέσα χυμό, ωστόσο στην πραγματικότητα είναι το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να πιείτε πριν από την προπόνηση.

«Τα περισσότερα από αυτά τα ποτά, φορτώνονται με υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη σιρόπι αραβοσίτου (HFCS), ένα γλυκαντικό που προκαλεί δυσλειτουργίες του ήπατος, χαλάει τον μεταβολισμό και οδηγεί στην παχυσαρκία,» λέει η Onsgard. Αν θέλετε, μπορεί να ζωντανέψετε το μπουκάλι με το νερό σας, προσθέτοντας μέσα φρέσκα φρούτα, μούρα, μέντα ή βασιλικό.



3. Οινοπνευματώδη
Εντάξει για τους περισσότερους είναι δεδομένο, ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν ότι μια μπύρα μπορεί να τους τονώσει και να τους δώσει δυνάμεις πριν από έναν αγώνα ή μια σκληρή προπόνηση. «Το αλκοόλ αφυδατώνει και επιδρά αρνητικά την ισορροπία και τη λήψη αποφάσεων», τονίζει η διατροφολόγος μας και συμπληρώνει: «Εάν χρειάζεστε κάτι για να σας ανεβάσει, μπορείτε να πιείτε έναν καφέ, αν βρείτε με λιγότερη καφεΐνη. Ο καφές στη σωστή ποσότητα, μπορεί να αυξήσει την εγρήγορση και να βελτιώσει τις επιδόσεις σας»

4. Ανθρακούχα ποτά
Τα ανθρακούχα ποτά όπως σόδα και Cola μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα, κοιλιακό άλγος, και το φυσικό αέριο. «Αντί να σόδα, πάμε για ένα παγωμένο κρύο ποτό πράσινο τσάι», λέει η Onsgard. «Είναι φυσικά, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες και φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο αρκετών τύπων καρκίνου.»

5. Γάλα καρύδας
Αν και χωρίς ζάχαρη, το νερό καρύδας μπορεί να είναι μια καλή πηγή ενυδάτωσης, τόσο πριν όσο και μετά την προπόνηση. Το γάλα καρύδας, όμως, όχι. Οπότε φροντίστε να μην μπερδέψετε τις ετικέτες και να πάρετε το λάθος προϊόν. «Το γάλα ινδικής καρύδας είναι υψηλότερο σε λίπος και χαμηλότερο σε υδατάνθρακες από το νερό καρύδας,» λέει η Amy Cantor που εργάζεται στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης. «Το λίπος έχει μακροθρεπτικά συστατικά και το στομάχι παίρνει μεγαλύτερο χρόνο για να χωνέψει. Αυτό μπορεί να σας κάνει υποτονικό και σίγουρα δεν είναι ένας καλός τρόπος να ξεκινήσεις την προπόνηση».

6. Τα ενεργειακά ποτά με σορβιτόλη
Ενώ τα αθλητικά ποτά μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για την αντικατάσταση των ηλεκτρολυτών, ειδικά για μεγάλες διαδρομές, συνήθως θέλετε να αποφύγετε οτιδήποτε με ζάχαρη και καταφεύγετε σε ποτά που περιέχουν σορβιτόλη. Η σορβιτόλη είναι γνωστό ότι δρα ως καθαρτικό. Όμως η βιομηχανία τροφίμων επιμένει πως είναι ένα ασφαλές προϊόν και επισημαίνει πως οι συσκευασίες περιλαμβάνουν προειδοποιήσεις κατά της υπερβολικής κατανάλωσης.

Η βιομηχανία τσίκλας Wrigley’s εξέδωσε δήλωση στην οποία αναφέρει πως μπορεί κανείς να καταναλώσει με ασφάλεια ως και 40 γραμμάρια σορβιτόλης. Ερευνητές στο Βερολίνο ανακοίνωσαν πως μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι ευαίσθητοι σε πολύ μικρότερες ποσότητες.Έτσι, αν θέλετε ενεργειακό ποτό, προτιμήστε με ζάχαρη, γιατί η light εκδοχή, μπορεί να σας δημιουργήσει διαταραχές, ενώ μακροπρόθεσμα σύμφωνα με έρευνες δημιουργεί πρόβλημα, ειδικά σε ανθρώπους που έχουν προδιάθεση για ζάχαρο.

Καλό τρέξιμο…
runnfun.gr

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics