Breaking News
29 Δεκεμβρίου 2020

Μικρές αλλά... θαυματουργές, τραβάνε κουπί και το χαίρονται
Θανάσης Μαργαρίτης

 

Η Μαρία Κυρίδου και η Χριστίνα Μπούρμπου είναι το μοναδικό πλήρωμα στην κωπηλασία που έχει καταφέρει να πάρει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το καλοκαίρι του 2021.

Τι κι αν είναι οι πιο μικρές που αγωνίζονται αυτήν την στιγμή για τη χώρα μας, τι κι αν είναι μόλις τρία χρόνια μαζί ως πλήρωμα; Οι νεαρές κωπηλάτριες δείχνουν όχι μόνο ότι είναι το μέλλον της χώρας μας στο άθλημα, αλλά και το παρόν, μιας και σε κάθε διοργάνωση που πηγαίνουν είναι μέσα στην πεντάδα.

Προφανώς και το ξεκίνημα δεν ήταν στρωμένο με… ροδοπέταλα, ωστόσο οι δύο πρωταθλήτριες έχουν αναπτύξει τρομερή χημεία, με τα αποτελέσματά τους στους αγώνες να επιβεβαιώνουν το γεγονός αυτό.

Κυρίδου και Μπούρμπου μίλησαν στο sports3.gr για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, τους γενικούς τους στόχους μέσα στο 2021, την προπόνησή τους, το πόσο τις έχει επηρεάσει η καραντίνα και φυσικά έστειλαν το δικό τους μήνυμα εν όψει της νέας χρονιάς που έρχεται σε λίγες ημέρες.

Πώς πάει η προετοιμασία σας έως τώρα;

Κυρίδου: «Πάει πολύ καλά η προετοιμασία έως τώρα. Είμαστε από τις τυχερές που έχουμε άδεια και μπορούμε να κάνουμε προπόνηση. Υπάρχει μεγάλος όγκος προπόνησης και λιγότερο ένταση αυτήν την εποχή, ωστόσο όταν πλησιάσουν οι αγώνες αυτό θα αλλάξει».

Μπούρμπου: «Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και η προετοιμασία πηγαίνει αρκετά καλά. Κάνουμε πρωί και απόγευμα συντονισμένη προπόνηση».

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε και λόγω του καιρού, αλλά και της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί;

Κυρίδου: «Ο καιρός δε μας επηρεάζει τόσο, όσο μας επηρεάζει το ψυχολογικό κομμάτι. Η προπόνηση είναι μια καλή ευκαιρία να ξεχαστούμε λίγο από την όλη κατάσταση που βιώνουμε».

Μπούρμπου: «Προετοιμαζόμαστε κανονικά και δεν μας επηρεάζει καθόλου ο καιρός. Δεν έχουμε αλλάξει τρόπο προπόνησης. Τα πράγματα στην Αθήνα για εμάς είναι καλά. Μπορεί να είμαστε κλεισμένες, ωστόσο έχουμε ακόμα πρόσβαση στην προπόνηση και εμένα δε με έχει επηρεάσει τόσο η κατάσταση».

Σε ποιους αγώνες έχετε σκοπό να λάβετε μέρος, επιτρεπόντων των συνθηκών;

Μπούρμπου: «Ο προπονητής μας δεν έχει βγάλει ακόμα το πρόγραμμα των αγώνων, ωστόσο αν μείνει το περσινό που είχαμε βγάλει έχουμε σκοπό να πάμε σε δύο από τα τρία Παγκόσμια Κύπελλα, αλλά και στο Ευρωπαϊκό ανδρών γυναικών».

Μπούρμπου: «Σίγουρα θα πάμε στα Παγκόσμια Κύπελλα, αλλά και στο Ευρωπαϊκό. Δεν κυνηγάμε απαραίτητα κάτι σε αυτά (σ.σ. τα Παγκόσμια Κύπελλα), ωστόσο είναι ένας πολύ καλός τρόπος να κάνουμε πιο έντονη προετοιμασία».

Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε και ποιο το όνειρο εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων;

Κυρίδου: «Στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών και στα Παγκόσμια Κύπελλα η πρώτη σκέψη είναι να μπούμε τελικό και ανάλογα πως θα πάει ο αγώνας σίγουρα και ένα μετάλλιο. Είμαστε οι πιο μικρές στην κατηγορία μας και σίγουρα η συμμετοχή και μόνο στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι μεγάλη επιτυχία».

Μπούρμπου: «Σίγουρα θέλουμε έναν τελικό ή ένα μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών και μακάρι να τερματίσουμε πιο ψηλά από την πέμπτη θέση του 2019 και το χάλκινο που πήραμε πριν λίγους μήνες. Θα προσπαθήσουμε να γίνουμε όσο το δυνατόν καλύτερες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η διοργάνωση του Τόκιο είναι μεγάλη εμπειρία για εμάς, καθώς υπάρχουν πληρώματα που είναι και μεγαλύτερα από εμάς σε ηλικία, αλλά είναι και πιο πολύ χρόνο μαζί. Ο τελικός και ένα μετάλλιο στην Ιαπωνία είναι βατοί στόχοι, αλλά πάρα πολύ δύσκολοι! Μπορεί βέβαια το 2024 στο Παρίσι το μετάλλιο να είναι ακόμα πιο βατός στόχος».

Είστε οι μοναδικές από την κωπηλασία που έχετε εξασφαλίσει το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πώς σας κάνει να νιώθετε αυτό; Πόσο σημαντικό είναι για σας ότι έχετε «κλειδώσει» νωρίς την πρόκριση;

Μπούρμπου: «Είναι σημαντικό από ψυχολογικής πλευράς που πήραμε νωρίς την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μιας και έχουμε περισσότερο χρόνο να προετοιμαστούμε. Στην αρχή όταν ανακοινώθηκε ότι αναβάλλονται οι Αγώνες στεναχωρηθήκαμε, ωστόσο μιλήσαμε με την Χριστίνα και είπαμε ότι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να δουλέψουμε ακόμα πιο σκληρά και να μπορέσουμε να είμαστε ακόμα πιο ανταγωνιστικές όταν έρθει η ώρα να αγωνιστούμε στο Τόκιο».

Κυρίδου: «Η αναβολή μας βοήθησε αρκετά, αλλά ήταν άσχημο όταν το μάθαμε. Είχαμε αρκετά σχέδια. Από την άλλη αναπτυσσόμαστε ακόμα πιο πολύ ως ομάδα και κάθε μέρα έχουμε ακόμα καλύτερη χημεία. Νιώθουμε και οι δύο ότι αναμείφθηκαν οι κόποι μας. Είναι δύσκολη η πρόκριση για τα υπόλοιπα παιδιά δυστυχώς, καθώς οι ευκαιρίες λιγοστεύουν. Κερδίζουμε αναμφίβολα με την εξέλιξη που πήραν τα πράγματα».

Πόσο εύκολη ή πόσο δύσκολη είναι η συμβίωση στις προπονήσεις μεταξύ σας;

Μπούρμπου: «Πλέον η συμβίωση είναι πολύ καλή γιατί έχουμε κοινό στόχο και στις προπονήσεις αν κάποια από τις δύο δεν είναι καλά θα προσπαθήσουμε να ανεβάσουμε η μία το ηθικό της άλλης. Στις αρχές αυτό μπορεί και να κατέληγε σε καυγά. Έχουμε περάσει αρκετό καιρό μαζί και θεωρώ ότι στην αρχή ήμασταν αρκετά ανταγωνιστικές μεταξύ μας, ωστόσο πλέον έχουμε καταλάβει ότι η βάρκα δεν μπορεί να πάει πουθενά μόνη της».

Μπούρμπου: «Η συμβίωση είναι πολύ καλή. Τα πράγματα κυλούν ήρεμα και πλέον έχουμε μπει σε πρόγραμμα. Έχουμε ωριμάσει πολύ και οι δύο από τις ώρες που έχουμε περάσει μαζί και πλέον είμαστε και οι δύο σε κοινή γραμμή».

Πιστεύατε ότι μπορούσατε να πάρετε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό;

Μπούρμπου: «Στην αρχή στο Ευρωπαϊκό θέλαμε να μπούμε τελικό. Το καταφέραμε, αλλά ήταν λίγο γλυκόπικρη η γεύση, μιας και ήμασταν δεύτερες λίγο πριν το τέλος του αγώνα, Εν τέλει καταλήξαμε να παίρνουμε το χάλκινο μετάλλιο, το οποίο είναι πολύ καλό, αλλά η γεύση παραμένει γλυκόπικρη. Σίγουρα όμως είναι πολύ καλή η πρόοδος που έχουμε, μιας και στο περσινό Ευρωπαϊκό είχαμε βγει πέμπτες».

Κυρίδου: «Ναι το πιστεύαμε. Μπορεί στην προηγούμενη διοργάνωση να είχαμε βγει πέμπτες, αλλά πάντα λέμε ποτέ μη λες ποτέ. Είμαστε πολύ κοντά σε άλλα πληρώματα και αντιπάλους. Εμείς ακόμα και με την καραντίνα κάναμε προπόνηση και ήμασταν τυχερές, καθώς υπάρχουν αρκετές χώρες που είχαν και έχουν πρόβλημα με τις προπονήσεις και συνεχίζουν να κάνουν οι αθλητές μόνο ατομικές προπονήσεις».

Πώς βιώνετε όλη την κατάσταση με τον κορονοϊό; Τι σας έχει αλλάξει στη ζωή σας εκτός των προπονήσεων και των αγώνων;

 

Μπούρμπου: «Εμένα δε με έχει επηρεάσει πάρα πολύ. Ναι μεν με έχει ρίξει λίγο ψυχολογικά, αλλά συνεχίζουμε κανονικά τις προπονήσεις και έχουμε εύκολα πρόσβαση σε προπονητήρια και στα κοινόβια, οπότε δεν μπορώ να πω ότι ότι έχει αλλάξει κάτι».

Κυρίδου: «Ο κορονοϊός έχει σίγουρα επίπτωση. Οι περισσότεροι αθλητές, ή όσοι είχαν θέληση, όμως είναι τυχεροί γιατί έχουν προοδεύσει αρκετά. Μαζί με αυτούς έχουμε προοδεύσει κι εμείς, μιας και με τη Μαρία έχουμε κερδίσει πολύτιμες εμπειρίες από τις προπονήσεις που κάνουμε».

Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε εν όψει της νέας χρονιάς;

Μπούρμπου: «Το 2021 θέλω να φέρει υγεία και ευτυχία σε όλον τον κόσμο και μακάρι να είναι καλύτερο από το 2020».

Κυρίδου: «Η νέα χρονιά θέλω να φέρει υγεία, χαρά και ευτυχία. Ο κορονοϊός να μας φέρει όλους πιο κοντά και να μην έχουμε διχόνοιες και μακάρι να παραμείνει ως Ολυμπιακή χρονιά».

sport3.gr

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics