Breaking News
09 Ιανουαρίου 2021

Η πρωταθλήτρια της ποδηλασίας μιλά στο Sports3 για τη ζωή της στη Λεόν της Ισπανίας ως μέλος της επαγγελματικής ομάδας Eneicat και φωτογραφίζεται στα οροπέδια της χώρας
Δημήτρης Ντζάνης  

 

Η ζωή μέσα στον αθλητισμό προσφέρει στιγμές, στιγμές που πρέπει να γνωρίζεις πώς θα τις ζήσεις μέχρι την τελευταία σταγόνα.

Αυτό εξακολουθεί να κάνει η Βαρβάρα Φασόη. Η 29χρονη ποδηλάτισσα με καταγωγή από τα Πετρικάτα Κεφαλονιάς -«εκεί όλοι Φασόηδες είμαστε» μας λέει γελώντας- βρήκε την ευκαιρία και την άρπαξε από τα μαλλιά.

Για 3η χρονιά θα αποτελέσει μέλος της γυναικείας επαγγελματικής ομάδας «Eneicat UCI women’s cycling team» που εδρεύει στη Λεόν, στην επαρχία της Καστίλλης-Λεόν.

Χθες ανέβηκε στο mountain ποδήλατο, ξεκίνησε από τη βάση της στην κεντροδυτική Ισπανία, και πήρε τα βουνά.

Ανέβηκε στα 1.400 με 1.600 μέτρα υψόμετρο, πέρασε από τις παρυφές του Εθνικού Πάρκου «Las Ubiñas-La Mesa» και με κατεύθυνση προς τα βόρεια προσέγγισε την πόλη του Οβιέδο.

Το κοντέρ έγραψε 119 χλμ. και 3.000 θερμίδες καμένες, μέσα σε ένα κάτασπρο τοπίο, με την αθλήτρια να μας χαρίζει φωτογραφικές στιγμές καθώς και βίντεο από την προπόνησή της.

«Η αλήθεια είναι πως ξεπάγιασα, αλλά αυτό είναι η ποδηλασία. Αυτά ζω και δεν σκέφτομαι τίποτα άλλο, μια βόλτα με το ποδήλατο και πόσο μάλλον όταν μπορείς να τις κάνεις ανά τον κόσμο» δηλώνει η Βαρβάρα Φασόη στο Sports3.

Και άντε τώρα εμείς να γράψουμε για ζητήματα πεζά, που φέρνουν γκρίνια, όταν βλέπεις μια Ελληνίδα πρωταθλήτρια να… ντύνεται «Λέαινα» και να κατακτά στόχους.

«Λέαινα» γιατί το λιοντάρι είναι το έμβλημα της πόλης Λεόν, όπως μαρτυρά το όνομά της και της ποδηλατικής ομάδας φυσικά.

Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος στην κουβέντα για να καταλάβεις πως έχεις να κάνεις με μια απόλυτα συνειδητοποιημένη κοπέλα.

«Το μεγάλο σου όνειρο;» ρωτήσαμε.

«Δεν έχω πια (γέλια), αυτή είναι η αλήθεια, τα όνειρά μου έχουν εκπληρωθεί, έχω κερδίσει αυτά που έχω κερδίσει, το μεγαλύτερό μου όνειρο ήταν να γίνω επαγγελματίας και το ζω.

Συνεχίζω, γιατί λες θα κάνω λίγο ακόμα, τσεκάρεις τον εαυτό σου πώς είναι, αν νιώθεις καλά, λες να το προσπαθήσω άλλη μια χρονιά και το κάνεις» η αφοπλιστική απάντησή της.

«Συγγνώμη, πού πήγαν;»

Από τις γειτονιές του Χαϊδαρίου, σε ένα ποδήλατο από τα 12, μετά συνδυασμός με στίβο, δίπλα στον Γιώργο Νούτση στο Δάσος Χαϊδαρίου, μέχρι τα 19 έτη της, όταν κι αποφάσισε να αφοσιωθεί στα πεντάλ.

Άρχισε να γίνεται πρωταθλήτρια στις πιο μικρές κατηγορίες, μέχρι που φθάσαμε στο κρίσιμο για την Βαρβάρα Φασόη, 2014: Από τη μια κέρδισε για πρώτη φορά σε επίπεδο γυναικών το πανελλήνιο πρωτάθλημα δρόμου, λίγο μετά όμως έζησε την τραυματική εμπειρία της πρώτης συμμετοχής στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Πονφεράδα, που γειτονεύει με τη Λεόν.

Ήταν η στιγμή που πέρασε από το μυαλό της η σκέψη να τα παρατήσει.

«Ναι, το σκέφθηκα, βλέποντας στο παγκόσμιο πως το επίπεδό μου ήταν χαμηλό. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ, 200 μέτρα μετά την εκκίνηση υπήρχε αριστερή στροφή 90 μοιρών, μετείχαμε κοντά στις 190-200 γυναίκες.

Είχα τοποθετηθεί στο τέλος, γιατί η σειρά εκκίνησης γίνεται με βάση τη βαθμολογία σου κι αν δεν έχεις τρέξει ποτέ έξω, μοιραία εκκινείς από το τέλος.

Διαπιστώνω πως το παπούτσι δεν είχε κουμπώσει σωστά, μέχρι να το φτιάξω και να σηκώσω το κεφάλι μου για να συνεχίσω, δεν υπήρχε κανένας μπροστά μου, δηλαδή ήμουν εγώ κι άλλες δυο, τρεις κοπέλες.

Και λέω “συγγνώμη πού πήγαν;” κάνω την αναστροφή και βλέπω το γκρουπ να έχει φύγει. Ξεκινάς έναν έτσι έναν τέτοιον αγώνα 150 χλμ., ήταν 5 γύροι, έκανα 2-3 στροφές αν θυμάμαι και σταμάτησα φυσικά».

Η ισπανική πρόκληση

Η λογική επικράτησε, η Βαρβάρα Φασόη συνέχισε και αυτό αποδείχθηκε σοφό, καθώς στη ζωή της ήρθε η μεγάλη πρόκληση, με το όνομα Eneicat.

«Πριν από τέσσερα χρόνια ήρθα εδώ για να τρέξω σε δύο αγώνες για το ισπανικό κύπελλο, στο πλαίσιο προετοιμασίας για το παγκόσμιο της Νορβηγίας.

Είχα τερματίσει 3η και 4η, ο σημερινός ιδιοκτήτης της ομάδας με είδε και δυο μήνες μετά μου έστειλε μήνυμα, λέγοντας πως από τη νέα χρονιά θα έφτιαχνε την ομάδα και αν ήθελα, θα γινόμουν μέλος της» θυμάται η Φασόη.

«Τιμή να είσαι επαγγελματίας ποδηλάτης»

Σε μια χώρα με τεράστια κουλτούρα στα σπορ, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια ζει σε ένα υψηλής ποιότητας εργασιακό περιβάλλον.

Διαβάστε τις μας λέει: «Η Γαλλία μπορεί να έχει τη φήμη, αλλά η Ισπανία είναι περισσότερο δυνατή στην ποδηλασία.

Η Γαλλία έχει μόνο τον Γύρο, έχει επαγγελματικές ομάδες, αλλά στην πραγματικότητα το επίπεδό της δεν είναι τόσο υψηλό, όσο στην Ισπανία.

Για παράδειγμα αν πεις εδώ ότι “είμαι επαγγελματίας ποδηλάτης”, σε βλέπουν σα να λέμε στην Ελλάδα σαν τραγουδιστή ή ηθοποιό.

Σε έχουν πολύ ψηλά στην εκτίμησή τους, σε σέβονται, μπορεί να είσαι ένας απλός ποδηλάτης, εδώ όμως το θεωρούν τιμή να είσαι επαγγελματίας ποδηλάτης».

«Σου προσφέρουν τα πάντα, αγωνίζεσαι με την αφρόκρεμα»

Επαγγελματίας ποδηλάτης και δη γυναίκα, τι μπορεί να σημαίνει αυτό;

Η Βαρβάρα Φασόη μάς εξηγεί: «Ήρθα στη Λεόν καθαρά για θέμα εμπειρίας. Η ομάδα σού δίνει το κίνητρο από τη στιγμή που αγαπάς το ποδήλατο, να κάνεις αυτό, δίνω τον χρόνο μου σε αυτό.

Βρίσκομαι σε ανταγωνισμό με τις καλύτερες αθλήτριες, μέσα από τους καλύτερους αγώνες στον κόσμο.

Το οικονομικό κομμάτι στις επαγγελματικές ομάδες και ειδικότερα στις γυναικείες όπου το επίπεδο είναι χαμηλότερο σε σχέση με τους άνδρες, είναι στάνταρ.

Υπάρχει ένας βασικός μηνιαίος μισθός, ο μίνιμουμ στην UCI (Διεθνή Ένωση Ποδηλασίας) είναι στα 300 ευρώ και φθάνει μέχρι τα 1.500 ευρώ και 2000

Αρχίζεις με ένα βασικό μισθό, με έξτρα πριμ αν κερδίσεις κάποιους αγώνες, κι από εκεί και πέρα, είτε μένεις στην ίδια ομάδα ή πας σε νέα, ο μισθός αυξάνεται.

Παράλληλα, σου παρέχουν τα πάντα, διαμονή, ποδήλατα, ρούχα, κράνη, ρούχα, ό,τι χρειάζεσαι για να πας στον αγώνα, είναι από την ομάδα».

Και όπως είδαμε σε χθεσινή ανάρτηση της Eneicat στο Facebook, στην εποχή του Covid-19 γίνονται και τα αναγκαία τεστ αντιγόνου, στο πλαίσιο των υγειονομικών πρωτοκόλλων, με όλα τα αποτελέσματα να είναι αρνητικά.

«Στην Ελλάδα δεν σου δίνουν το κίνητρο»

Και εδώ θες δεν θες, έρχεται η ριμάδα σύγκριση με την κατάσταση που επικρατεί στον ελληνικό αθλητισμό και δη στην ποδηλασία.

Και οι παρακάτω σκέψεις της Βαρβάρας Φασόη έχουν να κάνουν με το κίνητρο, την εξέλιξη, τις φιλοδοξίες.

«Στην Ελλάδα όλα είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Όταν καταναλώνεις ένα μέρος της ζωής σου για να κάνεις σοβαρά ποδηλασία, πρέπει να έχεις λόγο.

Όταν έχεις κερδίσει το πανελλήνιο πρωτάθλημα στο δρόμο, όταν έχεις πάρει και το mountain, όταν έχεις κάνει αυτά, τελειώνουν οι λόγοι.

Αναρωτιέσαι “οκ” κέρδισα αυτά που ήθελα, να ξανακάνω ένα χρόνο για να ξανακερδίσω το πανελλήνιο;”.

Ουσιαστικά στην Ελλάδα δεν σου δίνουν το κίνητρο ούτε ακόμα για το πανελλήνιο πρωτάθλημα, κάποιοι έχουν μεγάλο όνειρο να κερδίσουν μια φανέλα, μπορεί να το κάνεις, κι εγώ το είχα.

Όταν όμως κερδίζεις μια, δυο, τρεις λες “τι κάνω τώρα, καταναλώνω όλο μου το χρόνο για να κερδίσω άλλη μια φανέλα, αυτό είναι η υπόθεση;”. Δεν έχεις εξέλιξη, νιώθεις ότι θα μπορούσες να κάνεις κάτι άλλο πιο σοβαρό από αυτό.

Ακόμα και στις χορηγίες, ο χορηγός δεν θέλει ούτε να χάσει κάτι, ούτε να είναι μείον, ούτε τίποτα. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Όλα έχουν ένα τίμημα, δηλαδή κάπου κερδίζεις, κάπου χάνεις».

Aρχή από τη Βαλένθια

Η Φασόη θα γιορτάσει τα 30ά γενέθλιά της, στην Ισπανία, στις 2 Φεβρουαρίου, καθώς τον επόμενο μήνα υπάρχουν αγωνιστικές υποχρεώσεις.

Ακολουθεί προπονητικό πρόγραμμα του πρώην Βάσκου πρωταθλητή, Πάτζι Βίλα, που είναι πλέον επικεφαλής προπονητής στη Movistar, μιας εκ των κορυφαίων επαγγελματικών ομάδων στους άνδρες.

Σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται το πρώτο στάδιο προετοιμασίας, που περιλάμβανε προπόνηση στο βουνό, ακόμα και χωρίς ποδήλατο.

«Μέχρι και πριν από 10 ημέρες κάθε Κυριακή είχα σχεδόν τέσσερις ώρες περπάτημα σε υψομετρική διαδρομή στο βουνό» σημειώνει η Βαρβάρα Φασόη που κοιτά σιγά-σιγά και το καλεντάρι.

Αν όλα πάνε καλά και βάσει προγράμματος οι αγώνες αρχίζουν από τη Βαλένθια στις 7 Φεβρουαρίου με τον «Vuelta de Valencia», μονοήμερος αγώνας UCI 1.1, θα συνεχιστούν ξανά εκεί με τον πρώτο γύρο (18-21/2) και θα ολοκληρωθούν με τον «Vuelta de Castellon» (26-28/2).

«Μετά θα επιστρέψω στην Ελλάδα γιατί είναι οι μεγάλοι αγώνες της ορεινής ποδηλασίας UCI στη χώρα μας και θέλω να έχω συμμετοχή σε αυτούς» δηλώνει η πρώην πρωταθλήτρια του Ολυμπιακού Χαϊδαρίου-Περιστερίου και νυν της ποδηλατικής ομάδα του Πόρτο Λεόνε.

Η Φασόη, με πτυχίο σε διαιτολόγια, φυσικοθεραπεία, είναι επίσης και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια για «Spinning» (ποδηλασία σε κλειστό χώρο).

Στην ποδηλασία δε οι χορηγοί της από αυτή τη χρονιά θα είναι: Το ποδηλατικό κατάστημα «Grouvas Bikes Luck Cycling Shoes (παππούτσια)», «Luis Martin Villa Bliz Hellas» (γυαλιά), «Pizza Fan», «Upcycle Store – Fit and Shape Greece» (συμπληρώματα), «Group Tops» (ασφαλιστική) «Bioracer» (ρουχισμός), ενώ σημαντικό ρόλο έχει και ο μασέρ Φώτης Γρηγοράτος.
sports3.gr

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics